Forum www.bburagofan.fora.pl Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Mercedes AMG GT R 2017 Almost Real

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.bburagofan.fora.pl Strona Główna -> Modele innych firm / Recenzje modeli
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
James
Mistrz



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 2104
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy

PostWysłany: Nie 2:41, 17 Gru 2017    Temat postu: Mercedes AMG GT R 2017 Almost Real

Od momentu premiery Mercedesa AMG GT R w kolorze zielonym regularnie przeszukiwałem portale aukcyjne za jego modelem w skali 1:43.

Kilka tygodni temu znalazłem taki produkowany przez nieznaną mi firmę ALMOST REAL z Chin.

Po przeczytaniu kilku opini o tej firmie jak i rozeznaniu co inni kolekcjonerzy sądzą o modelach tej firmy postanowiłem "zaryzykować" i kupić model zielonego Mercedesa.

Zamówiłem (i oczywiście zapłaciłem) go 20.11.2017.
Informacja zwrotna jaką otrzymałem o terminie dostarczenia modelu mówiła o 02.01.2018.
Przesyłka dotarła dużo wcześniej bo 12.12.2017 Smile

Oczywiście taka szybka dostawa bardzo mnie ucieszyła!

Nie będę opisywał jak i w co było zapakowane.
Grunt, że wszystko było w jak najlepszym porządku Wink

Model zapakowany jest w bardzo dobrej jakości pudełko z wyciętym okienkiem na witrynkę. Jest uniwersalne bo poza nakleją z kodem kreskowym i nazwą modelu może być użyte do każdego innego modelu.
Sama witrynka z podstawką były zapakowane w przezroczystą folię.
Ale wróćmy jeszcze na chwilę do pudłka.
Jest naprawdę oryginalne. Nadruk ozdobnych i błyszczących kropek robi bardzo pozytywne wrażenie.
Na każdej płaszczyźnie znajduję się logo producenta, a na spodzie adres firmy, multum ostrzeżeń i informacja o licencji.
Jest też oczywiście hologram Daimlera.

Do podstawki model przykręcony jest za pomocą jednego wkręta.
Sama podstawka jest dość płaska coś na wzór tej z modeli SPARKa.
Cała jej powierzchnia pokryta jest gustowną kratką.
Ponadto wyróżnia ją wygrawerowana mosiężna tabliczka z logo "Almost Real" i podpisem "Mercedes-AMG GT R 2017 green".
Przeźroczysta witrynka zrobiona jest z grubego i twarego poliwęglanu.
Bardzo dobrze trzyma się podstawki i pomimo braku jakichkolwiek zaczepów oba elementy do siebie są bardzo spasowane i mocno się trzymają.

MODEL:
Jest dość ciężki dlatego wnioskuję, że nadwozie jest metalowe Smile
Pod względem precyzji nie da się do niczego doczepić.
Dopiero po bliższym przyjrzeniu można dostrzec dwa mankamenty.
Jeden to kropla na masce, a dokładnie rzecz ujmując to ślad po niej.
Lakier jest matowy i niestety rzuca to się w oczy...

Druga wada to niedokładność w montażu czarnego elementu na lewym przednim błotniku. Powinien być wypośrodkowany jak ten na prawym, a jest nieco poniżej środka wylotu powietrza...

To były wady. Dwie. O te dwie za dużo, niestety Sad
Ale zważywszy, że bardziej renomowanym firmom również zdarzają się wpadki można to w pewien sposób przeboleć...
Jak myślicie, jest zasadne złożenia reklamacji?
Ciekawe jak podeszli by do sprawy? W końcu model nie był taki najtańszy bo kosztował całe 70 USD + 10 za przesyłkę.

Ale wróćmy do modelu!
Na NADOZIU jest całe mnóstwo idealnie odwzorowanych detali takich jak:
- napisy V8 BITURBO na obu przednich błotnikach,
- na tylnej klapie logo AMG i GTR oraz gwiazda Mercedesa
- grill a na nim logo AMG (jest tak małe że musiałem na prawdę mocno się przyjrzeć Wink
- lusterka wsteczne z kierunkowskazami i lustrami!
- trzecie, przezroczyste światło stopu pod spoilerem po prostu powla!
- przednie i tylne lampy ideał
- DACH - rewelacyjnie imituje carbonowy!
- SZYBY - przednia, tylna i boczne z drzwi są przezroczyste ale małe za drzwiami są już przyciemniane! Ten wcale nie mały detal robi wrażenie
- wycieraczki szyby przedniej - odlane na szybie

Jako ciekawostkę podam, że na przedniej szybie, a na wewnętrznym lusterku wyraźnie widać czujnik deszczu!

KOŁA - opony oczywiście są gumowe, posiadają bieżnik, szkoda jeszcze tylko że nie ma na nich nazwy producenta i podanego rozmiaru Smile OK, dobra, za bardzo pojechałem Wink
Felgi są oczywiście z błyszczącym logo Mercedesa, a tarcze hamulcowe są wentylowane i posiadają piękne złote zaciski.

WNĘTRZE - folele z żółtymi pasami i logo AMG w tym samym kolorze,
na kierownicy logo Mercedesa a na środkowym tunelu AMG (to okrągłe)

Są oczywiście oba zegary i komputer pokładowy, a na ekranie nad tunelem środkowym logo AMG (mogli się bardziej postarać i wrzucić tam np jakąś mapę Wink

PODWOZIE - modelu nie mam zamiaru odkręcać więc przepraszam, ale ocena będzie niepełna.

Szkoda, że w Almost Real nie numerują produkowanych modeli.
Wskazywać to może na mocno wielkoseryjną produkcję co nie czyni go szcególnie wyjątkowym...

Jest to pierwsza moja taka pełna ocena modelu więc jeśli nie znajdujecie w niej odpowiedzi na jakieś pytanie to proszę o nie Smile











Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez James dnia Nie 2:48, 17 Gru 2017, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ptica
Zapaleniec



Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 1291
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Cz-wa

PostWysłany: Nie 11:16, 17 Gru 2017    Temat postu:

Ładne wypracowanie Razz
A tak na poważnie to konkretna recenzja, gratuluję profesjonalnego opisu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
James
Mistrz



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 2104
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy

PostWysłany: Nie 18:32, 17 Gru 2017    Temat postu:

Dzięki!

Kolejne będą lepsze Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Forcca Italia
Hobbysta



Dołączył: 07 Maj 2012
Posty: 446
Przeczytał: 16 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Częstochowa

PostWysłany: Pon 9:37, 18 Gru 2017    Temat postu:

Szacun! Chciałem przygotować swoją recenzję, ale mnie wystraszyłeś Shocked

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
n1ghtshade
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 1481
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 21:30, 18 Gru 2017    Temat postu:

Ta początki z recenzjami bywają trudne ale po tej pierwszej Michała to nie wiem czy się odważe coś napisać Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Halik
Moderator



Dołączył: 23 Lut 2011
Posty: 3159
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sz-ły

PostWysłany: Pon 22:08, 18 Gru 2017    Temat postu:

Michał postawił wysoko poprzeczkę.
Każdy ma swoje podejście do tematu więc nie ma się co załamywać Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
James
Mistrz



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 2104
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon 22:19, 18 Gru 2017    Temat postu:

Forcca Italia napisał:
Szacun! Chciałem przygotować swoją recenzję, ale mnie wystraszyłeś Shocked


Ale czym? Wink

Po prostu pisałem punkt po punkcie i nawet nie miałem pojęcia, że wyjdzie taki elaborat Wink

Forcca czekam na Twoje recenzje!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
James
Mistrz



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 2104
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon 22:22, 18 Gru 2017    Temat postu:

n1ghtshade napisał:
Ta początki z recenzjami bywają trudne ale po tej pierwszej Michała to nie wiem czy się odważe coś napisać Smile


Piotrek nawet mnie nie denerwuj Wink

Masz tyle ciekawych modeli Lamborghini i Rollsa że jak czegoś nie napiszesz to się obrażę Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
James
Mistrz



Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 2104
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tychy

PostWysłany: Pon 22:23, 18 Gru 2017    Temat postu:

Halik napisał:
Michał postawił wysoko poprzeczkę.


Jak rany! Nie miałem pojęcia, że tak wyjdzie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
n1ghtshade
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 1481
Przeczytał: 1 temat

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 23:13, 18 Gru 2017    Temat postu:

Na pewno będę chciał się pochwalić kilkoma modelami Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
carollac
Hobbysta



Dołączył: 31 Paź 2014
Posty: 348
Przeczytał: 4 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zgierz

PostWysłany: Śro 13:00, 20 Gru 2017    Temat postu:

Michał, opis szczegółowy, wciągający czytelnika, jednak brakuje zdjęć z bliska ukazujących opisywane detale takie jak koła, trzecie światło stopu czy nawet wady lakieru. Takie ciekawostki zrobią większe wrażenie niż ogólne fotki modelu. Na osiem fotek modelu, sześć ukazuje jego lewą stronę(patrzeć z punktu widzenia kierowcy).
No, ale jesteś pionierem w tym temacie, przecierasz szlaki i podnosisz poprzeczkę, jak piszą koledzy.
Teraz o modelu:
Za taką kwotę źle przymocowany element na błotniku jeszcze bym przełkną, ale z wadą lakierniczą ten model nie powinien opuszczać bram fabryki. Gdzie w tym czasie był mały,
chiński brakarz.
Wykonanie kół (oglądałem inne zdjęcia w necie) to naprawdę majstersztyk.
Mierzyłeś, czy model trzyma skalę, przydałaby się taka informacja.
Wytłumacz jeszcze, dlaczego nie chcesz odkręcać modelu od podstawki?
I z czego zrobiony jest model? Czy na stronie sprzedawcy nie było takiej informacji?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.bburagofan.fora.pl Strona Główna -> Modele innych firm / Recenzje modeli Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Forum.
Regulamin